KemBang, PerkemBanGan, MengemBaNgKAN, DIkembaNGkaN.. ^___^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, February 24, 2011

Share Share ya...

باسم الله الرحمن الرحيم

Masuk hari nie, my darling dah 5 hari outstation ke Sandakan.. Nie dia send kat FB nak ubatkan rindu kitorang....
.
.

.
.

Miss him deadly.. Officially next month dia akan full time kerja dengan abang dia.. Bulan nie dia dah antar notis kat current company yang dia kerja nie.. Good for him and me as well la sebab boleh lah telinga nie berenti dengar dia mengomel pasal pompuan a.k.a andalusia yang act macam big boss di sini yang selalu x puas hati dengan kerja dia.. Dah almost setahun dia bertahan dengan kerenah tu pompuan.. Maybe dah sampai dah limit  kot hubby kita dgn leteran dia, tu yang hubby bagi notis bulan nie nak cau dah dari company tue... Betul juga la, kalau dah mmg x serasi dgn team mate kita sendiri buat aper nak stay lagie kan.. Hmmm.. Kalau la beta x tanggung hutang yang berbilion2 tiap-tiap bulan, buat aper la nak makan gaji and makan hati duk kat ofis kan??? Hehehe..

Back to the story pasal hubby I outstation nie.. Kalau dulu mummy yang selalu outstation ulang alik atas tuntutan kerja.. Tapi memandangkan demand kerja sekarang yang kurang outstation dan bajet yang limited jadi memang duk 8 jam 5 hari seminggu la kat depan komputer ofis.. Sekarang harap Perkeso jer la nak pinjam khidmat kitorang so ada juga la can nak keluar opis yang memboringkan itu... Especially kalau outstation ke Tawau, sangat2 la teruja.. Hehehe... Tanah kelahiran tue... Kalau nak ke sana mesti bawa anggota sekali berjumpa dengan nenek dan datuk kesayangan dorang.. Seb bek la dorang masih di bawah 2 tahun lagie, so kena bayar tax jer..

Aik.. Dah menyimpang lagie pasal cerita tadi.. Hehehe.. Sebenarnya kita nak cerita pasal hubby kita yang nun jauh kat Sandakan nie.. Sangat sangat la merindui dia...Sampai terbawa-bawa ke mimpi tau!! DADDY, WE MISS YOU A LOTTTT!!! Demi keluarga yang dicintai dan untuk menampung pampers and susu anggota-anggota sebulan, terpaksalah duk berjauhan sementara.. Esok daddy dah balik.. So can't wait for tommorow!! (Nie jer ker nak criter??? Tadi banyak idea tapi skarang dah no idea.. :-))...

Memandangkan hubby dah bagi notis bulan nie, that's mean beginning next month we all kena struggle sikit... So sekarang nie apa jua peluang yang ditawarkan untuk survive, we all akan cuba untuk rebut peluang tue.. So far he will work with abang dier dalam bidang tourism.. Jadi tour guide cum driver dulu... Untuk information about kitorang punya package, visit kat cnie yer..



Untuk bisnes yang lain untuk menampung tour season yang x seberapa nanti, orang cakap sediakan payung sebelum hujan kan, so ader la member my hubby nie bagi bisnes kat hubby jadi agent dier kat Sabah nie untuk jalankan bisnes jual produk Malaysia... Produk ini akak bakal muncul di blog atas nie.. So wait n see jer la apa produk yang bakal keluar nanti yer.. Dijamin 100% berkualiti dan memuaskan..
Buat kawan-kawan dan viewers kat sini, doakan yer semoga pintu rezeki akan dibukakan untuk kami.. Semoga doa-doa kalian juga akan dibalas dengan rezeki Allah yang melimpah luah.. AMIN...
Sekian dulu buat kali ini....

Wassalam....

Monday, February 21, 2011

Episod Hujung Minggu: Happy 60th Birthday Mom!!

Seperti biasa, kita mulakan dengan
باسم الله الرحمن الرحيم
Ya.. Begitu la tajuk kita seterusnya pada hujung minggu kali ini.. Untuk pengetahuan kengkawan (ada viewers ker nie?? konon jer la kan...) Okey.. Sambung cerita, hari ini, 20.02.2011, adalah ulang tahun mak mertua kita yang ke-60.. Selamat Hari Jadi mak, semoga mak sentiasa nampak maintain, dimurahkan rezeki, bertambah cucu (dari ipar2 yg lain dulu la kot, tahun nie mummy dgn daddy nak start nak merancang dah nie...) Jadi, bagi menyambut umur panjang dia, kitorang sambut lah dgn sederhananya kat umah beliau...
 
Kali nie shot gmbar x byk sgt amik sbb smpai jer kat umah beliau trus menyibukkan diri kat dapur tolong dia deep fry ayam dier menggunakan alat canggih nie.. search kat google mmg exactly gambar dier macam nie.. (guna gmbr hp x nmpak canggih...)


Memang senang jer kerja mummy.. Setelah minyak dah panas masukkan jer kat dalam, pastu tutup cover and then set timer tunggu jer masak... Sangat menyenangkan kerja mummy.. Oh yer.. Masa befday Maysarah kita pun ader guna benda nie goreng ayam.. Jap kita cari kat album dulu yer.. Edit jap... Okey... Nie plak masa kita guna hari tue..
.
.
.
.
.
Haa... Tgh menyala menggoreng lagie tau masa nie.. Company dier mmg kena byr royalty nie sbb tolong dier promote produk dier.. Tapi mmg kita tau tu cuma mimpi jer.. Okey balik kepada cerita befday plak.. So.. Acara dimulakan pada jam 2 petang... Ayam goreng dan menu yang lain pun telah siap dihidang.. Tunggu nak nyanyi lagu befday jer nie pastu masa nak menyantap!! Nie la bentuk befday cake dier..
.
.
.

.
.
Anduk bha...
 .
.
So, her favourite is yam.. And from what I noticed was that the cake she bought was the same bakery where I bought for Maysarah's birthday....Yang nie..
.
.

.
.
Macam familiar kan?? La, gambar yg kat profile tue la... Memang sedap cake dorang... Kedai dia kat Indah Permai, depan Giant, x silap nama kedai dia Bakery...Hehehe.. SEBUT PASAL CAKE nie, HAAAAH! Nak dijadikan cerita..... Nak mula dah... Adeh.. Nie pasal anak gue la nie.. Ala, yg c montel Maysarah tue... Dari kemarin actually penyakit alergik dier datang balik.. 1st time kena hari tu masa kat Tawau, masa kita tgh maternity leave...  Dia nie allergik dier pelik sikit, suka-suka dia datang, suka-suka juga dia nak ilang.. ingatkan hari tue dah baik x datang lagie dah.. Ada nurse cina nie dah bg warning dah yg allergik dia nie mmg macam tue.. Bknnya x nak percaya, tapi selagi x kena mmg la kita x percaya kan?? Ha, amik ko.. Kena yg kali kedua nie masa sehari sebelum befday mak mertua nie la.. Dua ari sebelum tu mmg dah nampak hint dah ipar tegur badan dia macam ada bekas macam gigitan semut.. TU DIAAA......... dalam hati, KELUAR DAH PENYAKIT DIA...... Tapi kali nie ntah respon mummy kali nie x secemas macam yg 1st time, maybe sbb dah ader 1st time kot.. tu yang rasa macam boleh handle penyakit dia kali nie.. Daddy dia plak kali nie yg shock sikit sbb masa kena 1st time tue dia kat KK.. So kali nie mmg dia nampak la bagaimana terbentuknya peta-peta kat badan anak dia.. Kesian juga anak sorang nie, masa dia kena masa tu juga la Daddy dia xda di samping dia.. Kali nie plak masa Daddy dia nak outstation i.e today.. (Iklan sekejap, MISS YOU DADDY!!!!).. Sambung cerita plak.... Cara kita kurangkan suffer dia nak menggaru tue kita letaklah minyak kayu putih kat peta-peta yang kelihatan dan tambahan minyak kelapa dara, ihsan dari ipar yg turut bersimpati dgn gelagat vandalisme dia...Effect dia kejap jer, kesan ilang, mula la tangan dia beraksi balik... Cuma kali nie x berapa teruk smpai luka tinggalkan parut.. setakat nie masih boleh dikawal lagie....

 So kena pada masa befday mak mertua nie plak mmg menjangkakan penyakit dia akan bertambah teruk kerana... 1... Hari ini cuaca sangat cerah terang benderang A.K.A HOT.... So anak mummy nie x tahan panas so kalau dia berpeluh akan mengundang lebih banyak peta-peta kat badan dia.. 2..... She allergic to EGGS..... THE CORE INGREDIENT FOR CAKE..... So, kalau boleh nak elakkan dia mkn bnda2 yg boleh mengalergikkan badan dia seperti TELUR, BELACAN, SEAFOOD dan sewaktu dengannya... tapi mmg sangat susah la sebab kalau mummy ble elak nak suapkan dier, tentu ader orang lain yang sudi sangat2 melayan mulutnya untuk disuapkan benda seumpamanya... Jadi dia TERmakan befday cake, noodle egg yang disuapkan oleh mummy dia sendiri atas kesibukan di dapur dan malas nak melayan kerenahnya yg gedik kalau ramai orang..

So kesudahannya, inilah bentuk muka dia selepas kekenyangan dan selepas bangun dari tidur...
.
.




.
.
Nampak x bengkak-bengkak kat bawah mata kiri dia... Tu la yang mummy gelarkan peta-peta tue... Nampak chubby sikit kan dari muka dia yang nie
.
.

Ker Samer jer????

Ha... Nie la muka kena allergy... Makin kiut plak mummy tgk dia macam nie.. Hehehe.. Jahat la mummy dia nie.. Dia tgh tahan nak menggaru sempat lagie nak puji-puji.. Hehehe... Pic nie amik masa on the way pergi klinik setelah dibebel oleh mak mertua yang x tahan melihat kemontelan dan perangai dia yang lebih kurang ankol yg bergantung-gantung kat dalam hutan bergaru jer... So, daripada melihat dia semakin memvandaliskan kulit dia lagie, mak mertua srh g minta injection kat klinik.. Pergi la kitorng di klinik... Last-last doktor x sarankan amik injection DIsebabkan muka dia yang kiut lagie rambut dia yang berupa achai nie.. Hehehe... doktor pun menyarankan minum ubat jer... Yer la saper la yang suka sangat nak inject kan.. Mummy dier pun serik juga malar kena inject masa preggykan dorang nie...
So balik umah jer dah mandikan dier, makankan dier, dier try la ubat yg doktor bagi... Actually ubat nie bagi dia ngantuk supaya dia tido x "menggatal" lagie.. Hehehe..
Okey la... Setakat nie dulu entry kita kali nie k.. Terima kasih kerana sudi mendengar masalah anak dara mummy nie.. Hehehe.. Diharap saper2 yang ada masalah yang sama dan menjumpai teknik atau cara perubatan yang berkesan share-share la kat sini yer... Mana yang baik kita kongsi-kongsi yer... Disebabkan c Daddy yang outstation 5 hari kat Sandakan, c Mummy nie pun walaupun badan lenguh sbb ketiduran yang tidak mencukupi yang disebabkan insomnia yang melanda dek fikirkan entry2 menarik yang nak masukkan kat dalam blog nie... Kita cuba la lelapkan mata yer..
So.. Kita sudahi dengan....
Wassalam...




Saturday, February 19, 2011

Episod 1

Apa-apa pun kita mulakan dengan......

باسم الله الرحمن الرحيم

Sebelum nie banyak sangat idea dlm kepala otak nie apa yang nak ditulis dalam blog.. Last-last dah exist blog nie trus ilang ntah ke mana semua idea2 bernas tue.. kalau dulu pernah ada diari kuno untuk dijadikan tempat meluahkan perasaan tapi skrng ntah mana dah diari tue.. Memandangkan telah lama tidak diamalkan dan lebih senang menekan keyboard nie, so di sini la tmpat bermulanya WORLD OF MY WORDS........

My LIFE??
Nak diceritakan ker? Hmmm... Well nothing much special.. I'm just an ordinary woman who lives in an ordinary family.. Like wise, to start with my family, I have a husband, a really handsome, kind, loving, hardworking....... (segalanya yang baik la katakan)...
Hehehehe... Handsome kan???? So... Kitorng kawen 21.03.2008...


Huhuhuh... So sweeeeetttt kannn????
.
.
.
Another shot
.
.

.
.
.
.
Setahun dan 2 tahun kemudian kitorang dikurniakan sepasang cahaya mata yang sangat kiut lagie miut... Hehehehe....

This is my candy... MARSYA MAYSARAH BINTI MASRY... Born 06.02.2009.....


This one pula, my baby bear, MUHAMMAD AQEEL MUHAIMIN BIN MASRY... Born 07.12.2010.....

Alhamdulillah.. Sepasang dah anak kami.. Well... Rahsia dia..?? Hmmmm... Allah jer yang tahu... :-)... Betul, kalau nak dapatkan tips anak sepasang (kecuali la pakai in-vitro ble tahu jantina anak dari awal lagie) mmg betul2 x tahu... Hah??? Nak tambah kuota??? Nantilah kot.. Sekarang nie harga barang dah mahal..... harga bawang merah jer sekilo dah 20 hinggit... Dengan kita makan gaji setahun naik 50 hinggit kena la merancang keluarga kan??? So, jawabnya kena "berjimat-cermat" ler.....................

Sekarang nie dah tahun 2011, dengan tepatnya choretan ini bertarikh 19.02.2011, Maysarah dah masuk 2 tahun, her current look
.
.
.
.
(Nie a day after celebrate her 2nd birthday... Rambut terpaksa digondolkan setelah diserang penyakit garu-garu yang sekarang nie masih belum dijumpai penawar yg betul2 menghilangkan sindrom gatal2 nya... kalau sesiapa ada tips untuk menghilangkan kegatalan di badannya harap dikongsi bersama yer... Terima kasih....)
.
.
.
Yang c adik pula
.
.
.
.

Yang telah mewarisi lesung pipi mummy dier.. Love to see him smile.. Perkembangan dia skrng, dah masuk 2 bulan nie suka sangat senyum kalau kita bw dia bercakap.. Seolah-olah faham jer apa yg kita cerita..
.
.
.
Orang cakap jaga anak pompuan dgn lelaki nie lain.. Saya telah menghadapinya.. Memang betul la, kalau pompuan nie senang sikit, lelaki nie cerewet sikit.. Baru-baru nie Aqeel baru jer abis demam, maybe keadaan cuaca skarang yang skejap panas skejap sejuk kot.. Nak dijadikan cerita, berlakunya pada pagi2 subuh masuk waktu subuh la nie... Tersedar jer dari tidur ingatkan dia nak minta susu... Konon nak bagi la nie... tapi dia tolak x nak susu... so ignore jer la dia skejap, ingatkan mengigau ker apa kan.. Tgk2 dia x tido2 lagie... Herannya cara dia nangis tu macam pelik, macam mn nak explain ya, ermm, lebih kurang kalau kita nak mengejan taik keras... dah namanya mengejan taik keras kan, so bagi la dia can mengejan... Nak dijadikan cerita lagie, masa nak tukarkan lampin tu sbb ingatkan dia dah abis berak, c mummy terus la panik masa pegang badan c baby yg tgh panas tiba-tiba, mmg x main-main panas dia nie, mmg sgt la panas, x yah guna termometer pun mmg tau panas dia nie mmg tahap demam la nie.. yang bikin takut lagie pabila melihat c baby nie tgh menggigil menahan kesejukan.. Masa tu la airmata ibu x tertahan trus mummy dia pun ikut menggigil kerana gabra melihat keadaan c baby yg menggigil.. OMG!! Anak aku demam nie, dlm hati... Apa lagie trus dibangunkan c Daddy yg tgh syiuk tidur.. C kakak pun terbgn seperti merasakan "kehangatan" suasana bilik yg berair cond 25 darjah celsius... c Daddy pun suruh kluar dr bilik dingin tu, maybe kesejukan dia cakap.. c Mummy pun ikot jer.. smpai jer kat ruang tamu baby masih menggigil lagie... OMG!! Ya Allah, napa la dgn anak aku nie, dlm hati lagie.. dah trn d ruang tamu nie, kipas off, pintu semua masih bertutup xda angin masuk pun dia still menggigil... c Mummy pun dgn menggeletar menyelimutkan anak dia dgn toto yg tebal, dgn eratnya dipeluk agar c baby dpt merasakan kehangatan c ibu yg sgt risaukan keadaannnya... x lama kemudian dia berhenti menggigil.. Alhamdulillah... Tapi badan dia masih belum kebah lagie nie... TING!! Lampu mentol di kepala tetiba menyala macam nie...

Ha, kan ada ubat demam yg main sumbat punya tue... Yg macam nie punya, bentuk dia macam peluru
.
.


Yang nie bukan disumbat ke dlm mulut yer, tapi disumbat ke bahagin dubur.. Kesan dia lagi cepat berbanding bentuk sirap atau pil.. tapi nie biasa digunakan untuk budak2 yg enggan minum dr mulut.. Hehehe.. Biasanya ini ada dlm stok ubat in case kalau baby demam waktu mlm.. mmg biasa digunakan oleh c kakak... so digunakan la pada c adik juga.. nasib baik la ada stok lagi, dlm hati.. x sampai 15 minit baby dah berpeluh.. Suhu badan pun turun.. Alhamdulillah....

Nak cerita lagie...?? Hehehe.. ada sambungan dia lagie nie.. bukan apa, untuk pengajaran buat siapa2 yg bakal menjadi mak bapa atau yg sdh beranak pinak nie kan.. Memandangkan stok ubat nie dah abis, so cadangkan lah kepada Daddy supaya beli supply ubat nie in case kalau c baby demam lagie... Pergi la c ayah nie membeli d farmasi... Sampai jer farmasi, c Daddy nie menelefon c Mummy nie.. Konon, ubat sumbat nie hanya sesuai untuk bayi 3 BULAN KE ATAS SAHAJA..... Mummy terdiam la sekejap... OMG lagi, what have I done to my baby???? Padanlah x sampai 15 minit c baby dah berpeluh... Waduh... Kesian c baby jadi bahan eksperimen...Farmasist cakap kalau baby 2 bulan demam kena guna nie jer..
.
.

So, pengajarannya, tinggal dgn doktor.. Hehehe.. x yah g klinik.. No lah.. Hehehe... Ikut jer la ckp yg pakar tue.. Lepas kejadian tu, lepas 8 jam guna ubat sumbat, seperti yg diramalkan, demam baby dtg lagie... Kali nie x memandai lagie, kita guna plak kool fever.. Hehehe.. Alhamdulillah, selepas 2 hari demam baby dah cabut lari..

Kalau ikut history c kakak nie, her first fever masa dia 6 bulan... masa 6 bulan pertama nie mmg dia sihat walafiat jer.. dia demam pun siang demam, dah mkn ubat trus baik... Baby boy nie cerewet sikit.. pantang masuk angin sikit.. Fragile sikit.. Hehehe..

Okey la... Sampai sini jer la CHORetan yang pertama yer... Lain kali kalau ader cerita beshhh lagie kita kongsi yer...

DA DI DUUUUUU.......

Di akhiri dengan...

WASSALAM................




Tuesday, February 15, 2011

Akhirnya............

AT LAST!!!

Got my own space to write what I want and what I think.....................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...