KemBang, PerkemBanGan, MengemBaNgKAN, DIkembaNGkaN.. ^___^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 26, 2012

CSC413 TEXT


UNDERSTANDING FONTS AND TYPEFACES 
¢A ‘typeface’ is a family of graphic characters that usually includes many type sizes and styles.
¢A ‘font’ is a collection of characters of a single size and style belonging to a particular typeface family.
¢The study of fonts and typefaces includes the following:
Cases.
  
 Font styles include:
Boldface
Italic
Underlining
Outlining 
Font size is measured in points.
¢Character metrics are the general measurements applied to individual characters.
¢Kerning is the spacing between character pairs.
¢Leading is the space between lines.
 
¢A capitalized letter is referred to as 'uppercase', while a small letter is referred to as 'lowercase.‘
¢Placing an uppercase letter in the middle of a word is referred to as intercap.
Better recognize the words used for variables in programming
  
¢Serif is the little decoration at the end of a letter stroke.
¢Serif fonts are used for body text.
¢Sans (without) serif fonts do not have a serif at the end of a letter stroke.
¢These fonts are used for headlines and bold statements.
  
The text elements used in multimedia are:
Menus for navigation.
Interactive buttons.
Fields for reading.
HTML documents.
Symbols and icons.
 

¢Anti-aliased text must be used when a gentle and blended look for titles and headlines is needed.
¢Ideas and concepts can be highlighted by making the text bold or by emphasizing text.
¢A pleasant look can be created by experimenting with different font faces, sizes, leadings, and kerning.

MENUS FOR NAVIGATION
¢A user navigates through content using a menu.
¢A simple menu consists of a text list of topics.
INTERACTIVE BUTTONS 

¢A button is a clickable object that executes a command when activated.
¢Users can create their own buttons from bitmaps and graphics.
¢The design and labeling of the buttons should be treated as an industrial art project.

FIELDS FOR READING
¢Reading a hard copy is easier and faster than reading from the computer screen.  
¢A document can be printed in one of two orientations - portrait or landscape.  
¢The taller-than-wide orientation used for printing documents is called portrait.  
¢The wider-than-tall orientation that is normal to monitors is called landscape.


 ¢PostScript is a method of describing an image in terms of mathematical constructs. 
¢PostScript characters are scalable and can be drawn much faster. (compared to bitmap table) 
¢Adobe developed Adobe Type Manager for displaying PostScript fonts on both Macintosh and Windows.


¢Apple and Microsoft developed the TrueType methodology.

¢TrueType is a system of scalable outline fonts, and can draw characters at low resolution (72 dpi – 96 dpi)
¢The American Standard Code for Information Interchange (ASCII) is a 7-bit coding system.

¢The extended character set is commonly filled with ANSI standard characters.

¢The ISO-Latin-1 character set is used while programming the text of HTML pages.

¢Unicode is a 16-bit architecture for multilingual text and character encoding.

¢The shared symbols of each character set are unified into collections of symbols called scripts.

Mapping across platforms:

Fonts and characters are not cross-platform compatible.

They must be mapped to the other machine using font substitution.
 

 Hypertext is when words are keyed or indexed to other words.  The “text” part of this term represent the project’s content and meaning, rather then the graphical presentation.
Storyboarding : determining how a user will interact with and navigate through the content of a project
Authoring tools : these software tools are designed to managed individual multimedia elements and provide multimedia interaction 
Graphical User Interface (GUI) : the sum of what gets played back and how it is presented to the viewer  
Anti-aliased text must be used when a gentle and blended look for titles and headlines is needed. 
 
Ideas and concepts can be highlighted by making the text bold or by emphasizing
text. 
 
A pleasant look can be created by experimenting with different font faces, sizes,
leadings, and kerning.
 
The Font Wars

PostScriptTrueType
 
PostScript is a method of describing an image in terms of mathematical constructs
PostScript characters are scalable and can be drawn much faster. 
The two types of PostScript fonts are Type 3 and Type 1. 
Adobe developed Adobe Type Manager for displaying PostScript fonts on both 
Macintosh and Windows.
 
[TrueType]
Apple and Microsoft developed the TrueType methodology.
TrueType is a system of scalable outline fonts, and can draw characters at low resolution.
  
 [Character Sets]
The American Standard Code for Information Interchange (ASCII) is a 7-bit coding system.
The extended character set is commonly filled with ANSI standard characters.
The ISO-Latin-1 character set is used while programming the text of HTML pages.
 
Unicode is a 16-bit architecture for multilingual text and character encoding.
The shared symbols of each character set are unified into collections of symbols called scripts.
Mapping across platforms:
Fonts and characters are not cross-platform compatible.
They must be mapped to the other machine using font substitution.
 
[Font Editing and Design Tools]
Macromedia Fontographer.
Creating attractive texts.
 
[Macromedia Fontographer]
Fontographer is a specialized graphics editor.
It is compatible with both Macintosh and Windows platform.
It can be used to develop PostScript, TrueType, and bitmapped fonts.
It can also modify existing typefaces and incorporate PostScript artwork.
 
[Creating Attractive Texts] 
Applications that are used to enhance texts and images include:
Adobe Photoshop
TypeStyler
COOL 3D
HotTEXT
TypeCaster
Hypertext is defined as the organized cross-linking of words, images, and other Web elements.
A system in which words are keyed or indexed to other words is referred to as a hypertext system.
A hypertext system enables the user to navigate through text in a non-linear way.
 
[Using Hypertext Systems]
Information management and hypertext programs present electronic text, images, and other elements in a database fashion.
Software robots visit Web pages and index entire Web sites.
Hypertext databases make use of proprietary indexing systems.
Server-based hypertext and database engines are widely available.
 
[Searching for Words]
Typical methods for word searching in hypermedia systems are:
Categorical search
Word relationship
Adjacency
Alternates
Association
Negation
Truncation
Intermediate words
Frequency
 
[Hypermedia Structures]
Links.
Nodes.
Anchors.
 
Navigating hypermedia structures.
Links are connections between conceptual elements.
Links are the navigation pathways and menus.
Nodes are accessible topics, documents, messages, and content elements.
Nodes and links form the backbone of a knowledge access system.
Anchor is defined as the reference from one document to another document,
image, sound, or file on the Web.
The source node linked to the anchor is referred to as a link anchor.
The destination node linked to the anchor is referred to as a link end.
 
[Navigating Hypermedia Structures]
The simplest way to navigate hypermedia structures is via buttons.
Location markers must be provided to make navigation user-friendly.
 
[Hypertext Tools]
Two functions common to most hypermedia text management systems are building (authoring) and reading.
The functions of ‘builder’ are:
Creating links.
Identifying nodes.
Generating an index of words.
 
Hypertext systems are used for:
Electronic publishing and reference works.
Technical documentation.
Educational courseware.
Interactive kiosks.
Electronic catalogs.

Notes CSC413 CHAPTER 1 WHAT IS MULTIMEDIA?


¢  Multimedia is a combination of text, art, sound, animation, and video.
¢  It is delivered to the user by electronic or digitally manipulated means.
¢  A multimedia project development requires creative, technical, organizational, and business skills.
¢  Multimedia becomes interactive multimedia when a user is given the option of controlling the elements.
¢Interactive multimedia is called hypermedia when a user is provided a structure of linked elements for navigation.
¢Multimedia developers develop multimedia projects.
¢The software vehicle, the messages, and the content together constitute a multimedia project.
¢A multimedia project shipped to end-users with or without instructions is called a multimedia title.
¢A project can also be launched on the Web.
¢Multimedia projects can be linear or nonlinear.
¢Projects that are not interactive are called linear.
¢Projects where users are given navigational control are called non-linear and user-interactive.
¢Authoring tools are used to merge multimedia elements into a project.
¢These software tools are designed to manage individual multimedia elements and provide user interaction.
The primary media for delivering multimedia projects are:
 
¢CD-ROM is the most cost-effective distribution medium for multimedia projects.
¢It can contain up to 80 minutes of full-screen video or sound.
¢CD burners are used for reading discs and converting the discs to audio, video, and data formats.
¢Multilayered DVD technology increases the capacity of current optical technology to 18 GB. 
¢DVD authoring and integration software is used to create interactive front-end menus for films and games. 
¢DVD burners are used for reading discs and converting the disc to audio, video, and data formats.
¢Copper wire, glass fiber, and radio/cellular technologies also serve a means for delivering multimedia files across a network.
 
APPLICATION OF MULTIMEDIA
¢Business - Business applications for multimedia include presentations training, marketing, advertising, product demos, databases, catalogues, instant messaging, and networked communication.
¢Schools - Educational software can be developed to enrich the learning process.
¢Home (gardening, cooking, home designing) – Most multimedia projects reach the homes via television sets or monitors with built-in user inputs.
¢Public places (hotels, train stations, shopping mall, museums) – Multimedia will become available at stand-alone terminals or kiosks to provide information and help.
 
¢Virtual reality is an extension of multimedia.
goggles, helmets, gloves – to place user “inside” a lifelike experience.
 ¢It uses the basic multimedia elements of imagery, sound, and animation. 
¢It requires terrific computing horsepower to be realistic.
 
¢In VR, cyberspace is made up of thousands of geometric objects plotted in three-dimensional space.
¢The more objects, the more points describe the object, the higher resolution – more realistic
¢The standards for transmitting VR in Virtual Reality Modeling Language (VRML) documents have been developed on the World Wide Web.
¢VRML documents have the file extension *.wrl.
 
 

Tuesday, November 20, 2012

Testing

Nak try teknologi canggih plak..Hehehe.. Harap-harap no more excuse la lepas nie x leh nak update blog kan????

Friday, October 14, 2011

Nasihat kepada Sang Suami apabila si Isteri Berbadan DUA....

Assalamualaikum w.b.t

Wah.. Lamanya mummy dah tak jenguk blog yang bersawang nie.. Yer la.. Kan mummy dah kata ari tu mummy merajuk dengan blog kan..??? Takder la.. Sejak dua menjak nie (ekceli dah berbulan-bulan la sebenarnya kan..) mummy dah malai nak mengarang-ngarang nie.. Banyak sebab musabab nya..Tajuk kat atas nie pun ada kaitannya juga la.. Haih... Bila la ada orang nak invent teknologi yang leh scan kepala kita terus link kat komputer x yah dah nak taip-taip nie kan... Malas nak tekan-tekan nie..

Sejak dah tak retired sebentar dalam dunia blog nie, ekceli tak la menyepi cam tu jer, cuma mummy lebih gemar duk baca blog orang jer, ketawa sorang-sorang baca kerenah blogger2 zaman skarang nie kan.. tu pun mummy tengok kat google reader jer... Jenguh nak buka satu2 blog tu nak penuhkan window pastu view satu-satu (lain perkataan "MALAS")... Pastu dengan keadaan mental dan fizikal mummy skrang nie yang memang sangat lah tidak menentu lagi la menyumbangkan penyakit M nie makin menjadi-jadi.. Tak kira nak nak menaip ker, segala macam kerja la memang mummy dah jadi berat tulang dah...

Bagi sesaper yang tak tahu, mummy dah masuk ambang Trimester Kedua dah nie.. Kalau ikut kalendar mummy dah masuk 12 minggu ++ hari (tak ingat baper hari, lagi penyakit M malas nak kira..)... Ha'ah... I'm PREGNANT!! YESS!!AGAIN!! Yer.. cerita basi sebenarnya nie.. Tu lah, sebab lama dah tak singgah skrng nie baru nak kongsi.. Mesti ader yang tanya kan bukan ker anak kedua mummy tu masih kecik lagie?? Hehehe.. Betul nak, anak kedua mummy tue kalau ikut tarikh hari nie dia baru jer masuk 10 bulan xx hari... Dah rezeki Allah nak kurniakan masa terdekat nie so mummy dengan tangan terbuka terima jer.. Dengan kata lain family planning mummy GAGAL.. Wakakakaka.. Padan muka.. Yer la.. Dah macam-macam ubat mummy cuba tapi badan semuanya tolak so harapkan planning sendiri yang tak menjadi nie la.. Agak surprise juga la setelah menerima khabar yang di luar jangkaan nie.. Apa-apa pun mummy yakin dengan qada' dan qadar Allah yang mempunyai hikmah di sebaliknya...

Alamak, lum masuk tajuk lagie nie.. Okey okey... Seperti kandungan pertama dan kedua mummy, lazimnya terdapat simptom-simptom yang biasa dikenali sebagai MORNING SICKNESS.. Antara salah satu "disaster" yang mummy tak berkenan sangat masa preggy nie.. Biasa orang kata gejala "MORNING SICKNESS" nie selalu kena masa pepagi kan.. Tapi teori tu memang sangatlah bercanggah dengan keadaan mummy yang digelar "ALL DAY SICKNESS"..Memang tak kira masa punya la, memang bleh dikatakan sepanjang hari mummy loya-loya dan muntah-muntah... Kebiasaannya, rasa loya-loya mummy nie akan bermula seawal 7-8 minggu kandungan.. Pada keadaan tu mummy memang dah alah dengan segala macam benda.. Salah satu tanggungjawab utama yang terpaksa mummy hentikan seketika adalah MEMASAK.. Memang pantang sangat mummy menjejakkan kaki ke dapur.. Segala macam bau-bauan yang datang dari dapur nie memang mummy alah sangat-sangat.. Sampaikan rumah jiran mummy yang kebetulan buka katering yang dok asyik masak pagi petang siang malam menjadi mangsa sumpah serana mummy tiap-tiap hari.. Padahal masakan dorang tu tak salah sebenarnya, mummy nie jer yang terlebih emo.. Saper suruh berjiran dengan mummy kan... Kan dah kena maki (dalam hati jer, tak brani nak serang depan-depan, kang orang ingat mummy sewel plak)..

So yang menjadi mangsa?? Sang suami dan anak-anak sekalian.. Masa nie la sang suami digalakkan menggandakan kesabaran mereka melayan si isteri yang mempunyai gejala-gejala nie.. Sebenarnya tak semua yang ada simptom nie mengada-ngada cam mummy nie (tul ker??).. Tapi pucuk pangkal nya memang kalau dah ada simptom morning sickness nie, gejala nie la yang akan selalu dialami oleh si ibu mengandung.. Maka, sang suami ceritanya memang akan kurang layanan di atas meja makan la yer?? Kalau mummy memang dah totally stop memasak dan masuk sebulan dah nie.. Cuma yang mampu mummy masak bubur kosong tuk anak-anak mummy jer (kekadang mummy pun tumpang makan skali sebab tu jer yang mampu masuk kat tekak nie).. Tu pun kekadang pun leh muntah juga.. Aper?? Suami kebulur?? Kejamnyer mummy nie.. Takder la sampai macam tu skali.. Suami kita pun ader kaki nak cari cara nak kenyangkan perut dia kan.. So memang kekerapan suami makan kat luar tue dah menjadi rutin punyer la.. Bukannya selalu pun kan?? Leh ler meroyan lama-lama kat luar sambil lepak dengan member kat kedai mamak dari nak melayan kerenah isteri yang 24 jam muka mekong jer.. Tak baek tau.. Masa nie la keberadaan si suami di sisi isteri yang berkeadaan begini sangat-sangatlah diperlukan.. Yer la, biasa mummy macam tue paling lama pun sebulan (kalau yang  selama 9 bulan tu kena morning sickness macam mana la yer??), so lepas jer tahap hormon mummy dah kembali normal, mummy dah pulih seperti sedia kala.. And biasanya rutin memasak tu pun akan kembali seperti biasa juga.. Yang penting tanggungjawab mummy sebagai seorang isteri dan ibu takkan mummy abaikan..

Yang tu masalah masa awal kandungan, tu kira dalam jangkauan kandungan si isteri 3-4 bulan.. Ada lagi 5 bulan untuk menunggu kelahiran si bayi.. Jangan duk fikir dah lepas gejala morning sickness nie suami dah tak perlu berkorban tau.. Tuk pengetahuan mereka-mereka yang bergelar SUAMI, SEPANJANG 9 BULAN nie la perhatian dan kesabaran mereka sangatlah memainkan peranan (cawah siyer jer mummy nie).. Betul korang.. Masa nie emosi si isteri memang ada naik turunnya.. Walaupun kekadang 60% daripadanya cuma saja nak mengada-ngada, tapi masa nie la hubungan suami isteri tu akan banyak diuji..

Alhamdulillah setelah mummy 2 kali mengandung termasuk yang ketiga nie, hubungan kami semakin erat dan kehadiran anak-anak mummy dalam keluarga mummy lebih memeriahkan lagi hubungan kami.. Masa nie la korang mesti saling bertolak ansur dan memahami.. Sebab kalau si suami yang tak memahami emosi si isteri nie, akan timbul gejala duri dalam daging yang bakal menjadi racun punca keruntuhan keharmonian keluarga.. Bagi si isteri plak, jangan dok fikir si suami jer yang kena berkorban selalu, kita pun kena memahami situasi si suami yang perlu sabar melayan kerenah kita kan.. Janganlah minta benda-benda yang bukan-bukan tak pun di luar kemampuan dia kan.. Nie sampai nak minta hati nyamuk la, istana emas la, kereta mewah la.. Masa nie bukanlah masa nak minta jer apa yang terlintas dalam fikiran nie, sebab kononnya takut nanti kalau tak kesampaian anak nanti dah lahir tak henti-henti berliur yer dak?? Stakat nie belum ada lagie fakta yang sahih yang dpt menyokong teori tersebut.. So tak yah la risau kalau tak kesampaian hajat nakkan sesuatu tue, tak semestinya anak kita mempunyai gejala macam tu tau..

Ekceli ader banyak lagie mummy nak kongsi, tapi yer la, mummy nie pun bukannya pakar sangat pun pasal benda nie, just nak kongsi pengalaman mummy jer.. Mummy bersyukur sebab mempunyai seorang suami dan anak-anak yang memahami dan mampu menerima mummy seadanya.. Kalau penyakit M tak melanda leh ler mummy kongsikan lagie story mory kat sini yer.. Lagipun dah nak abis masa rehat dah nie, perut mummy pun dok asyik bergendang jer dari tadi, dah bagi signal suruh berenti cari makanan sebelum perut nie buat hal lagie.. Len kali kita story lagie key!!

Wasalam...

Monday, July 4, 2011

A new me????

Bismillahirrahmanirrahim....

Dah lama tak jejak blog nie kan.. Sebenarnya mummy ader, cuma skarang nie rajin blogwalking jer.. Minat follow story mory blog yang mummy follow.. Ader idea nak tulis tapi tangan nie tah naper malas jer nak tekan keyboard..Kan best kalau idea aper2 yang kuar kat dalam otak nie leh link terus kat keyboard trus masuk jer entri.. Hehehe.. Not possible kan?? Yer la.. dengan dunia zaman kita yang serba canggih nie memang tak mustahil pe???

Sejak dua menjak nie Alhamdulillah, dengan berakhirnya bulan Rejab yang mulia, selama sebulan tue rasa macam lama jer mummy lalui.. Bukan aper.. Macam-macam yang berlaku masa sebulan tu yang membuat mummy lebih banyak bermuhasabah diri, cuba dekatkan diri kepada yang Maha Kuasa.. Tau la iblis nie memang sejak zaman Adam lagi akan cuba menyesatkan kita dari jalan yang benar kan.. Kira Alhamdulillah la mummy sempat disedarkan oleh Yang Maha Kuasa tentang kuasa ciptaan-Nya.. Terasa aman dan syahdu setelah sekian lama mummy lalai mengerjakan suruhan-Nya.. Ya Allah, mudah-mudahan dengan hidayah petunjuk-Nya, rasa kecintaan mummy terhadap agama-Nya dapat kekal dalam diri mummy dan patuh dengan suruhan-Nya dan dijauhi daripada hasutan iblis dan syaitan... AMIN AMIN...

Wednesday, June 8, 2011

Single Finalis AF9


 Hazama - Cinta Terulung

Fina - Menangis Lagi

Azri  - Niskala

Lena - Sisa Kisah Kita

Baru jer layan lagu dorang tadi.. Memang layan juga la.. Mummy pun dah dengar lagu single Erul pun ok juga.. Kira bakal ikon M-Pop nie.. Meh layan..

Erul - Legasi Cleopatra


Korang rasa sapa yang bakal jadi juara untuk AF terakhir nie yer?? Rasa-rasa prediction mummy ikut urutan dari 1 hingga 4 video nie tepat tak yer????

GOOD LUCK to all the finalist.. Jangan lupa tengok final AF9 ari Ahad yer bukan Sabtu 12 Jun 2011 jam 9.00 malam....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...